bolig-økonomi

Fordeler og Ulemper med å kjøpe Nybygg fremfor eldre bolig

Er du på boligjakt, men usikker på om du bør kjøpe nybygg eller brukt bolig? De fleste boligkjøpere er åpne for både brukt bolig og ny bolig når de skal gjøre et av livets største investering.

I 2023 ble det bygget mer enn 22.000 nye boliger i Norge og særlig blant de yngre er nye boliger blitt populært. Her ser vi nærmere på ulike fordeler og ulemper ved å velge nybygg fremfor eldre bolig.

Les også: Investering i eiendom – 7 alternative metoder

Fordeler med nybygg

1. Alt er splitter nytt

Å flytte inn i en helt ny bolig gir en god og spesiell følelse. Du er den første som rører boligen og alt den har å by på. Første til å lage mat på kjøkkenet og første til å slenge deg på sofaen. 

Kanskje har du selv vært med på å velge ut kjøkkenløsningen, flisene på badet og fargene på veggene også? I en ny bolig er det ingen som har laget hull i veggene eller riper i gulvet før deg, og vedlikehold slipper du å tenke på på veldig mange år. 

2. Du kan tilpasse boligen etter dine ønsker

Med nybygg kan du skreddersy det meste du måtte ønske, slik at boligen blir perfekt tilpasset din smak og behov.

 • Hvilken kjøkkenløsning vil du ha? 
 • Hva med flisene på badet? 
 • Fargene på veggene?

Å ha muligheten til å påvirke hvordan den fremtidige boligen din skal se ut og oppleves er en stor fordel med å velge nybygg. 

3. Moderne løsninger og høy standard

Nye boliger blir bygget etter de nyeste byggestandardene og følger strenge forskriftskrav om teknisk anlegg, våtrom, brannsikring, isolasjon, oppbevaringsplass, miljø og materialer. 

Boligen har moderne vinduer og dører som er godt isolert. Ventilasjonssystemet sørger for god luftsirkulasjon og boligen holder godt på varmen. 

4. Trygghet og garanti 

En fordel med nybygg er at man slipper å reklamere eller kreve heving av boligen som følge av mangler, da det sannsynligvis ikke foreligger større feil og entrepenøren vil sannsynligvis være behjelpelig med å rette opp manglene.

Når du kjøper en helt ny bolig har du en lovfestet garanti på 5 år som sikrer deg utbedring av eventuelle feil og mangler. Dette gir et mye sterkere rettsvern enn ved kjøp av en brukt bolig.

Hvis du finner feil på boligen, er det imidlertid viktig å reklamere så fort som mulig. Ved boligkjøp er det nemlig en “relativ reklamasjonsfrist”, som betyr at du ikke kan vente flere måneder eller uker med å klage. Du må klage i rimelig tid. 

Utbyggeren tar også en full gjennomgang av boligen sammen med deg et år etter ferdigstillelse, slik at du får rettet opp i småfeil og mangler. 

5. Nybygg lønner seg ofte – Både på kort og lang sikt

Selv om nybygg er dyrere enn tilsvarende brukte boliger, kommer nye boliger ofte godt ut hvis man ser på totalkostnadene: 

 • Lav dokumentavgift For det første slipper du dokumentavgift på hele kjøpesummen. Dokumentavgift på brukte boliger er 2,5 % av den totale boligverdien. For nybygg er det også dokumentavgift, men her betaler du kun 2,5 % av tomteverdien. Bare her sparer du rundt 100.000 kroner. 
 • Lavt innskudd Når du kjøper nybygg, betaler du normalt 10 % innskudd ved signering av kontrakt. Enkelte aktører opererer med så lite som 5 %. Du trenger derfor ikke å gi fra deg hele egenkapitalen din når du bestiller boligen. Lånet begynner du ikke å betale på før ferdigstillelse av boligen.
 • Potensiell prisstigning Fordi du gjerne kjøper bolig i nybygg et eller to år før det er ferdigstilt, kan du potensielt få med deg en verdistigning på hele boligen før du tar over. Eier du en annen bolig fra før av, vil du dermed kunne få med deg verdistigningen på begge boligene mens du venter på ferdigstillelse.  
 • Lave kostnader til vedlikehold: Når alt er nytt, slipper du unna nesten alt som er normalt å måtte utføre av vedlikehold og oppussing på en eldre bolig. Du trenger verken å legge nytt gulv, pusse opp badet, skifte sikringskap eller montere nye rør til pipa. Alt er nytt og oppdatert til dagens standard. Forhåpentligvis vil boligen holde seg godt i mange, mange år frem i tid. 
 • Lave felleskostnader Nybygg har gjerne lave felleskostnader. På et nytt bygg tar det lang tid før det blir nødvendig med store investeringer til vedlikehold i sameiet / borettslaget som fører til høye felleskostnader. Hvis du vil ha lave faste kostnader er nybygg derfor en god løsning.

6. Miljøvennlig og økonomisk

Når boligen er oppført etter dagens standard og forskrifter, er den godt isolert og vil holde godt på både varme og kulde. Boligen vil bruke mindre energi enn eldre boliger og løpende kostnader til strøm vil være lavere i forhold til i en eldre bolig. 

7. Du slipper stressende budrunder

Å skaffe seg en eldre bolig medfører ofte deltakelse i  en eller flere intense budrunder. Skuffelsen kan bli stor hvis man ikke vinner boligen man har sett for seg.  Med nybygg kjøper du bolig til fastpris og du slipper å være med i de nervepirrende budrundene. 

Ulemper med nybygg

1. Høyere pris enn brukt bolig i tilsvarende størrelse

Nye boliger har en nybygg-premie som vanligvis ligger på mellom 10 og 20%. Dette er prisen markedet er villig til å betale ekstra for en helt ny bolig.  Selv om totalkostnaden ofte er god på nybygg, får du altså mindre bolig for kjøpesummen enn hva du ville fått ved kjøp av en eldre bolig. I mange tilfeller betyr det at du må belage deg på eksempelvis en 2-roms leilighet istedenfor 3-roms. Hvis plass er et viktig behov innenfor budsjettet ditt, kan det være lurt å se på eldre boliger. 

2. Lang ventetid

Det tar tid å ferdigstille et helt nytt bygg. Ofte må du belage deg på å vente i 1- 2 år fra du har skrevet kontrakt til du kan flytte inn. Hvis du vil ha en bolig så fort som mulig, er nybygg derfor sjeldent den beste løsningen. 

3. Du vet ikke helt hvordan det blir seende ut

Når du kjøper nybygg må du basere kjøpet ditt på illustrasjoner og tegninger som er fremlagt av utbyggeren. Du vet rett og slett ikke helt hvordan ting kommer til å bli seende ut og må velge å stole på illustrasjonene. 

For mange er dette et usikkert element som kan gjøre kjøp av nybygg litt skummelt. De fleste utbyggere lager så gode og troverdige illustrasjoner som mulig, men det kan være lurt å være forberedt på at virkeligheten ikke blir 100 % likt som på illustrasjonene. 

4. Villedende markedsføring har forekommet

Dessverre har det vært eksempler på at enkelte utbyggere har fremstilt nybygg og uteområdene rundt bedre enn hva realiteten er. De har rett og slett drevet med villedende markedsføring. 

Det kan ha mye å si om det er et bygg som ødelegger for solforhold og utsikt, eller om du får en fjellvegg eller skog nærmere terrassen enn hva illustrasjonene viser. Heldigvis har du gode rettigheter og det er ulovlig med villedende markedsføring. Det har også blitt økt fokus på å lage et så sannferdig inntrykk av nybygg som mulig blant utbyggere. 

Likevel er det lurt å ta illustrasjonene med en klype salt og se på de med et litt kritisk blikk. Det er i hvert fall kjedelig å kjøpe en bolig basert på ting som ikke stemmer overens med virkeligheten. 

5. Forsinkelser kan forekomme

Små og store forsinkelser kan forekomme på boligprosjekter og dette er verdt å være klar over.  Her kan det være lurt å få inn overtakelsesdato i kjøpekontrakten for å ha kunne kreve erstatning ved forsinkelser. Ved å ha overtakelsesdato spesifisert i kontrakten kan du nemlig ha krav på dagbøter ved forsinkelser. 

Utbyggeren vil da være nødt til å betale deg en dagmulkt på opptil flere tusen kroner hver dag frem til boligen er ferdigstilt.

6. Tekniske feil forekommer på nye bygg også

Selv om boligen er helt ny, kan det forekomme byggtekniske feil. Selv om du er beskyttet mot dette og utbygger dekker kostnadene og utfører reperasjoner, kan det bli en del styr med forskjellige håndverkere ut og inn, tid hvor du ikke får brukt boligen og lignende.

7. Fare for konkurs hos utbygger

Å kjøpe nybygg hvor utbygger har reklamasjonsansvar er flott, men det kan være smart å ta en titt på regnskapet til utbyggeren du vurderer å kjøpe fra. Skulle utbyggeren gå konkurs underveis eller like etter ferdigstillelse, mister du fort parten som skal stå for eventuelle feil. Det beste er om selskapet du kjøper bolig fra er et solid selskap med god økonomi og lang historikk.

8. Risiko for fall i boligmarkedet

Ved å kjøpe nybygg er du utsatt for risiko dersom boligmarkedet skulle snu. Går boligmarkedet opp i perioden du eier boligen før den er ferdigstilt, kan du tjene godt, men du kan således også gå på tap hvis boligmarkedet skulle ta en negativ vending i løpet av ventetiden.

Oppsummering

Å kjøpe en bolig er gjerne en av de aller største investeringene man gjør i løpet av livet. Om man skal kjøpe bolig i et nybygg eller en eldre bolig er et vanskelig valg, for begge har sine klare fordeler og ulemper. Forhåpentligvis har du her fått noen gode tanker å drodle videre på, som kan hjelpe deg videre med valget. 

Les også: Slik lykkes du med Boligflipping

Har du noe å tilføye? Del dine erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet!

Øvrige kilder:

SSB
Dinside.no
Klikk.no

Les også:

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

2 Kommentarer

 1. Anne Kristine Dalene Svar

  Hei! Informativ lesning, men jeg savner det punktet jeg er mest skeptisk til selv: den høye fellesgjelden på ny bolig. Du skriver at ny bolig har lave felleskostnader, men det får jeg ikke til å stemme?

  • Hei Anne, med felleskostnader tenker jeg på utgifter som felles varme, TV / internett og vedlikehold. Fellesgjeld handler mer om hvordan bygget er finansiert. Ser du på boliger med høy fellesgjeld, er gjerne prisantydningen desto lavere. Så her må du slå sammen fellesgjelden og prisantydningen for å få den reelle prisen på boligen. I flere boligprosjekter er det mulig å nedbetale fellesgjelden, evt bake den inn i boliglånet slik at fellesgjelden forsvinner og at prisantydningen heller speiler den totale prisen til dagen du skal selge boligen videre.

Skriv en kommentar