Bolig

Støtte til varmepumpe: Dette kan du få fra Enova

Stadig flere av oss velger å investere i varmepumpe for å redusere strømforbruket og få et bedre inneklima hjemme. Ikke bare får du god og jevn temperatur, men det er også en smart investering som kan spare deg for flere tusenlapper i året. 

Du har kanskje hørt snakk om støtte fra Enova og andre ordninger, men hvilke varmepumper kan du få støtte til? Her får du oversikten over hvilke støtteordninger som finnes, hvor lønnsom investeringen faktisk er, samt hva du bør tenke på før du bestemmer deg.

Får du Enova-støtte til luft-til-luft varmepumpe?

luft til luft varmepumpe

Når vi snakker om varmepumpe, tenker de fleste på luft-til-luft varmepumpe, som er den vanligste varmepumpen i Norge. Dessverre er det dårlige nyheter om du håper på økonomisk støtte til denne varianten:

Enova gir nemlig ikke lenger støtte til luft-til-luft varmepumper

Det skyldes at markedet for slike varmepumper nå er godt etablert i Norge. Enova konsentrerer støtten sin der teknologien fortsatt trenger drahjelp for å bli mer utbredt. Så kan man diskutere om det er en god avgjørelse.

Men, dette betyr absolutt ikke at du bør droppe å investere i en luft-til-luft varmepumpe. Tvert imot er dette den mest kostnadseffektive oppvarmingsløsningen for de fleste boliger. 

Med en investeringskostnad på 20.000-30.000 kroner inkludert montering, og en typisk strømbesparelse på 4.800 kWh årlig i en gjennomsnittlig enebolig, vil du kunne spare rundt 72.000 kroner over pumpens levetid (12-15 år eller mer). Det tar med andre ord ikke så lang tid før investeringen er nedbetalt.

Hvilke varmepumper gir Enova støtte til?

hus med bergvarme - illustrasjon

Enova gir per i dag støtte til:

  1. Væske-til-vann-varmepumper (inkludert bergvarmepumpe, jordvarmepumpe og sjøvarmepumpe) – inntil 10.000 kroner
  2. Vannbårent varmesystem – inntil 10.000 kroner (ved installasjon samtidig med fornybar varmekilde)

Disse varmepumpene krever at du har et vannbårent varmesystem i boligen, noe som gjør investeringen betydelig dyrere enn en standard luft-til-luft varmepumpe.

Væske-til-vann varmepumper: Støtte

Væske-til-vann varmepumper (som bergvarmepumpe) er dyrere å installere, men gir til gjengjeld større energibesparelser:

  • Kostnad: 150.000-250.000 kroner totalt inkludert boring og installasjon
  • Energibesparelse: 75-80% av energiforbruket til oppvarming
  • Levetid: Opptil 20 år for selve pumpen, og energibrønnen kan vare i 100 år
  • Enova-støtte: 10.000 kroner

Bergvarmepumpe kan være særlig lønnsom for boliger med høyt energiforbruk. Enova anbefaler væske-til-vann varmepumper for husholdninger som bruker mer enn 30.000 kWh per år.

For en ganske gjennomsnittlig enebolig med strømforbruk på 25.000 kWh årlig, kan en væske-til-vann varmepumpe gi deg besparelse på rundt 150.000 kroner over levetiden (ved en strømpris på 1 kr/kWh).

Luft-til-vann varmepumpe: Ingen støtte

Luft-til-vann varmepumper henter energi fra uteluften og bruker den til å varme opp vann i et vannbårent varmesystem:

  • Kostnad: 60.000-130.000 kroner + installasjon
  • Energibesparelse: Ca. 8.800 kWh årlig for en gjennomsnittlig enebolig
  • Levetid: 12-15 år
  • Enova-støtte: Enova gir ikke lenger støtte til luft-til-vann varmepumper

Tross manglende støtte kan denne typen varmepumpe fortsatt være lønnsom hvis du allerede har et vannbårent varmesystem, spesielt i områder med milde vintre eller hvis du ikke har mulighet til å bore for bergvarme.

Å kombinere tiltak kan øke støtten

Ved å kombinere flere tiltak kan du få mer støtte. Installerer du for eksempel både væske-til-vann varmepumpe og vannbåren varme kan du få støtte til begge deler. Noen installerer også en akkumulatortank, som kan gi ytterligere støtte.

Det finnes noen lokale støtteordninger

I tillegg til nasjonale støtteordninger fra Enova, har enkelte norske kommuner etablert egne tilskuddsordninger for varmepumper. Disse lokale initiativene dekker gjerne luft-til-luft varmepumper som ikke lenger kvalifiserer for Enova-støtte.

Støttebeløpene er varierende, men ligger typisk mellom 5.000 og 20.000 kroner per installasjon. Tildelingskriteriene varierer fra kommune til kommune; noen prioriterer lavinntektshusholdninger som del av sosiale klimatiltak, mens andre benytter loddtrekningssystemer for å fordele midlene rettferdig blant søkerne.

For å finne ut om kommunen din tilbyr støtte bør du kontakte kommunen eller sjekke nettsidene deres under miljø- og klimatiltak. Ordningene kan gjøre investeringen i varmepumpe hakket mer overkommelig, og kanskje spesielt for førstegangskjøpere som vurderer å gå over til mer energieffektive oppvarmingsløsninger.

Er investering i varmepumpe lønnsomt?

Absolutt! Selv uten støtte fra Enova er varmepumper en av de mest lønnsomme investeringene du kan gjøre i boligen din:

  • Luft-til-luft varmepumpe: Typisk nedbetalt på 3-6 år
  • Luft-til-vann varmepumpe: Typisk nedbetalt på 6-10 år
  • Væske-til-vann varmepumpe: Typisk nedbetalt på 8-12 år

Etter nedbetalingstiden får du ren besparelse.

Dessuten får du et bedre inneklima med jevnere temperatur, høyere komfort og mindre støv.

Rett varmepumpe til rett bolig

Når du skal velge varmepumpe, er det flere faktorer som spiller inn:

  1. Boligens størrelse og planløsning: Luft-til-luft passer aller best i mindre boliger med åpen planløsning, men er også aktuelt med lukket planløsning. Det viktigste er å få luften inn i rommene du oppholder deg mest. 
  2. Energiforbruk: Har du et høyt forbruk (over 30.000 kWh/år) bør du vurdere væske-til-vann
  3. Har du vannbåren varme?: Hvis ja, er luft-til-vann eller væske-til-vann aktuelle
  4. Lokale forhold: Berggrunnens beskaffenhet, tilgang til sjø, eller om du har stor nok tomt til jordvarme

Slik søker du om Enova-støtte

Enova-støtten utbetales etter at tiltaket er gjennomført. Slik går du frem:

  1. Installer varmepumpen via en godkjent installatør
  2. Registrer kvitteringer og dokumentasjon på Enovas nettsider
  3. Få refundert støtten, vanligvis innen 3-6 uker

Merk at du må søke senest 20 måneder etter at varmepumpen er installert for å få støtte.

Invester i varmepumpe – uavhengig av støtte

Selv om ikke alle varmepumper kvalifiserer til Enova-støtte, er en god varmepumpe en av de smarteste investeringene du kan gjøre for å redusere energiforbruket ditt og få det mer behagelig hjemme året rundt.

Du sparer altså ikke bare strøm, men får også et bedre inneklima og potensielt økt boligverdi. Vår anbefaling er å sammenligne tilbud fra flere leverandører slik at du får tak i den beste løsningen for akkurat din bolig og ditt behov.

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar