Bolig

Beste varmepumpe – 7 Du bør vite om i 2025

Leter du etter den beste varmepumpen for deg og din bolig? Her kan du lese mer om de mest populære modellene på markedet og se hvilken som passer best til dine behov.

Når vi snakker om beste varmepumpe, er det lett å se seg blind på tekniske begreper som SCOP og effekt. Selv om teknisk data kan gi en pekepinn på hva som er bra og dårlig, er det viktigste derimot å finne den beste til nettopp ditt hjem.

Selv om en varmepumpe ser ut som det beste valget på papiret, kan det godt være at en helt annen modell vil egne seg bedre når det gjelder akkurat ditt hjem og budsjett. Det enkleste er gjerne å kontakte en erfaren forhandler som vet hva som vil egne seg best i din bolig.

Så mye koster en varmepumpe

En god varmepumpe koster typisk mellom 25 000 og 35 000 kroner ferdig montert. Prisen varierer ut fra merke, modell, effekt og hvor komplisert monteringen er. Rimelige modeller starter på rundt 18 000 kroner, mens høyeffektive toppmodeller med avanserte funksjoner kan koste opp mot 40 000 kroner.

Må monteres av fagperson

Vær oppmerksom på at varmepumper må monteres av en F-gass sertifisert montør, så du må regne med utgifter til montering .

Beste varmepumper i 2025

Her har vi samlet noen av bestselgerne fra hver av de mest populære varmepumpe-produsentene på det norske markedet.

Vi har bevisst ikke kåret en spesifikk vinner, fordi det er såpass mange hensyn å ta når det kommer til funksjonalitet, design og pris – og det blir feil å kåre en vinner basert på tekniske tall som maks SCOP.

1. Mitsubishi Kaiteki

Mitsubishi Kaiteki 6300 i hvit farge

Kaiteki fra Mitsubishi er en energieffektiv og stilren varmepumpe som produserer høy varmeeffekt og behagelig kjøling uavhengig av årstid. Dette er en av de mest populære toppmodellene på markedet og den er kjent for både stillegående drift og avansert funksjonalitet.

Her får du nemlig med 3D-teknologi som sprer varmen i forskjellige retninger i rommet – perfekt for å spre varmen (eller kulden), og å enten unngå at lufta treffer deg – eller for å få lufta rett på deg hvis du foretrekker det.

Varmepumpa har integrert Wifi, slik at du kan styre den fra app på mobilen uansett hvor du befinner deg. Kaiteki finnes i tre forskjellige varianter: 6300, 6600 og 8700, hvorav de to førstnevnte er mest utbredt. 

Veil. pris hos Mitsubishi:

27 950 kr inkl montering (Kaiteki 6300)

29 150 kr inkl montering (Kaiteki 6600)

SCOP5,1
SEER9,4
Lydnivå19-46 dB(A)
Effekt ved -15°C4000 W
Effekt ved -25°C3100 W
WiFiInnebygget
App-støtteJa
Ekstra funksjonalitet3D-teknologi, Hyper Heating-teknologi
EnergimerkingA+++
Teknisk informasjon – Mitsubishi Kaiteki 6600

2. Toshiba Signatur

Toshiba Signatur varmepumpe i farge sand

Toshiba Signatur er en designmodell som er like stilig og fleksibel som den er kraftig og effektiv. Varmepumpen er kledd i et unikt tekstil-trekk, og du kan velge akkurat den fargen som passer best til din vegg.

Her må du gi slipp på de mest avanserte funksjonene som 3D luft, men får til gjengjeld et moderne og stilrent utseende som kan tilpasses etter behov. Finnes i to varianter: 25 og 35, hvor begge kommer i valgfri farge.

Veil. pris hos Toshiba:

29 990 kr inkl montering (25)
32 490 kr inkl montering (35)

SCOP5,1
SEER7,3
Lydnivå19-46 dB(A)
Effekt ved -15°C4000 W
Effekt ved -25°C2700 W
WiFiInnebygget
App-støtteJa
Ekstra funksjonalitetTekstiltrekk i flere farger
EnergimerkingA+++
Teknisk informasjon – Toshiba Signatur

3. Daikin Synergi

Daikin Synergi på kjøkken

Daikin Synergi 40 og 30 er Daikins kraftigste nordiske varmepumper og plasserer seg godt når det gjelder varmeeffekt. Modellene passer godt for større boliger eller områder med spesielt lave vintertemperaturer, samtidig som de byr på avanserte funksjoner som 3D luftstrøm, peisfunksjon og 2-områdes-sensor. 

Veil. pris hos Daikin:

31 900 kr inkl montering (30)
34 900 kr inkl montering (40)

SCOP5,35
SEER8,6
Lydnivå19-45 dB(A)
Effekt ved -15°C4800 W
Effekt ved -25°C3600 kW
WiFiInnebygget
App-støtteJa
Ekstra funksjonalitet3D luftstrøm, 2-områdes sensor, Peisfunksjon
EnergimerkingA+++
Teknisk informasjon – Daikin Synergi 40

4. Panasonic HZ Flagship

Panasonic Flagship varmepumpe

Panasonic HZ Flagship er en kraftig varmepumpe som tåler ekstreme temperaturer. Den er blant Nordens mest solgte luft-til-luft varmepumper og kjent for å levere svært god oppvarming selv ved veldig lave temperaturer.

Med spesiell nanoe™ X-teknologi begrenses inntak av pollen, allergener, lukt og enkelte bakterier og virus for å gi renest mulig inneluft. Finnes i to forskjellige farger: Hvit og mørk grå.

Veil. pris hos Panasonic:

32 990 kr inkl montering

SCOP5,7
SEER7,5
Lydnivå18-46 dB(A)
Effekt ved -15°C5400 W
Effekt ved -25°C3600 W
WiFiInnebygget
App-støtteJa
Ekstra funksjonalitetnanoe™ X-teknologi for renere inneklima
EnergimerkingA+++
Teknisk data – Panasonic HZ Flagship

5. Fujitsu Norgespumpa 5.9

Fujitsu Norgespumpa 5.9 er en hakket mer budsjettvennlig varmepumpe spesielt utviklet for det kalde og utfordrende norske klimaet. Enkelt og pent design sammen med høy effekt har gjort denne til et populært valg for både små og mellomstore boliger. Finnes i både hvit og sort utførelse.

Veil. pris hos Fujitsu:

28 990 kr inkl montering

SCOP4,6
SEER7,5
Lydnivå23-43 dB(A)
Effekt ved -15°C4300 W
Effekt ved -25°C3280 W
WiFiInnebygget
App-støtteJa
Ekstra funksjonalitet10-graders funksjon for å opprettholde minimumstemperatur
EnergimerkingA++
Teknisk informasjon – Fujitsu Norgespumpa 5.9

6. Toshiba Polar

Toshiba Polar varmepumpe sort og hvit

Toshiba Polar 25 og Toshiba Polar 35 er kraftige, men prisgunstige varmepumper med høy kapasitet ved lave temperaturer. Modellen er kjent for sin energieffektivitet og robuste drift.

Varmepumpen har WiFi-styring slik at den kan justeres med app, og “Hada Care” spjeld som gir sval nedkjøling på varme sommerdager ved å styre kald luft opp mot taket. Er derimot huset kaldt – for eksempel etter ferie, kan du bruke Hi-Power funksjon for raskest mulig oppvarming.

Veil. pris hos Toshiba:

26 490 kr inkl montering (25)
29 490 kr inkl montering (35)

SCOP5,1
SEER7,3
Lydnivå23-45 dB(A)
Effekt ved -15°C4000 W
Effekt ved -25°C2700 W
WiFiTilbehør (Hvit) innebygget (Sort)
App-støtteJa (tilbehør for hvit modell)
Ekstra funksjonalitetPeismodus, Hi-power, Hada Care
EnergimerkingA++
Teknisk informasjon – Toshiba Polar 35

7. Mitsubishi IGURU

Mitsubishi iguru varmepumpe på panelvegg

Mitsubishi IGURU 6200 og 6600 er to relativt små varmepumper som egner seg godt i mindre boliger eller andre steder det er litt lite plass. På tross av beskjeden størrelse er varmeeffekten høy selv ved -25°C, og pumpen kan naturligvis også her styres med app.

Veil. pris hos Mitsubishi:

27 365 kr inkl montering (6200)
29 265 kr inkl montering (6600)

SCOP4,6
SEER8,6
Lydnivå19-52 dB(A)
Effekt ved -15°C4400 W
Effekt ved -25°C3400 W
WiFiInnebygget
App-støtteJa
Ekstra funksjonalitetHyper Heating, Vedlikeholdsvarme,Varmespreder
EnergimerkingA++
Teknisk informasjon – Mitsubishi IGURU 6600

Ofte står valget mellom pen design og best funksjonalitet

Som du ser ovenfor har det kommet flere tøffe varmepumper med pent design på markedet. Modeller som Toshiba Signatur har fokusert sterkt på det estetiske, med slankere profiler og mulighet for masse forskjellige farger. 

Skal varmepumpen plasseres i stua eller andre synlige områder, kan design være vel så viktig som noen tekniske detaljer for mange. Samtidig er det viktig å huske at den kraftigste varmepumpen ikke alltid er den peneste.

Hensyn å ta ved valg av varmepumpe

For å sikre at du får beste varmepumpe for deg, er det verdt å tenke over viktige faktorer som:

Boligens størrelse

Størrelsen på boligen din har mye å si for hvilken modell som passer best. En varmepumpe med for liten kapasitet vil jobbe kontinuerlig på høy effekt og slites raskere, mens en for kraftig modell kan bli unødvendig dyr. Som tommelfingerregel bør du velge en varmepumpe med kapasitet som dekker ca. 60-80% av boligens maksimale varmebehov.

Strømforbruk

Varmepumpens energieffektivitet angis med SCOP-verdien (Seasonal Coefficient of Performance). Jo høyere SCOP, desto mindre strøm bruker varmepumpen for å produsere varme. En varmepumpe med SCOP på 5,0 vil gi 5 ganger så mye varme som den strømmen den bruker.

Romdeling (åpen eller lukket planløsning)

En åpen planløsning gjør det lettere for varmen å fordele seg, og én varmepumpe kan ofte dekke flere rom. Ved lukket planløsning bør du kanskje heller velge en kraftigere modell med god luftspredningsfunksjon eller vurdere flere varmepumper, alternativt et multisplitt-system.

Støy (for deg selv og naboer)

Støynivået varierer mellom ulike modeller og driftsmoduser. Innedelen bør ha lavt lydnivå, spesielt hvis den plasseres nærme soverommet. Utedelens plassering bør også ta hensyn til eventuelle naboer, spesielt hvis du bor i et leilighetsbygg. Moderne toppmodeller kan ha lydnivå ned mot 19 dB på innedelen, noe som faktisk er lavere enn hviske-stemme.

Egnet plass for utedelen

Utedelen bør plasseres på et sted der den er beskyttet mot direkte snø og regn, men samtidig har god luftsirkulasjon. Den bør heller ikke stå på den mest værutsatte siden av huset. Avstand til naboer, støy og estetikk bør også vurderes. Et varmepumpehus er å anbefale til de fleste varmepumper, uavhengig av hvor de er plassert!

Fordeler med å få installert varmepumpe

  1. Lavere strømregning: En varmepumpe kan redusere oppvarmingskostnadene med 30-60% sammenlignet med direkte elektrisk oppvarming.
  2. Bedre inneklima: Mange moderne varmepumper har avanserte luftrensefunksjoner som reduserer allergener, støv og bakterier i luften.
  3. Økt komfort: Jevn varme uten store temperatursvingninger gir bedre bokomfort hele døgnet.
  4. Miljøvennlig: Redusert strømforbruk betyr mindre miljøbelastning.
  5. Kjøling om sommeren: De fleste varmepumper kan også brukes til å kjøle ned boligen på varme sommerdager.
  6. Økt boligverdi: En moderne varmepumpe kan øke verdien på boligen din – i det minste gjøre den enklere å selge
  7. Redusert fuktproblematikk: Varmepumpen kan bidra til å redusere kondens- og fuktproblemer i boligen.

Ofte stilte spørsmål knyttet til kjøp av varmepumpe

Hvor lenge holder en varmepumpe?

En kvalitetsvarmepumpe varer typisk 12-15 år ved normalt bruk og riktig vedlikehold. Rens av filter og jevnlig service av vamepumpen kan forlenge levetiden betydelig.

Hvor mye kan jeg spare med varmepumpe?

Besparelsen avhenger av faktorer som boligens størrelse, isolasjon, dagens oppvarmingsløsning og strømpris. Typisk kan en familie spare 3000-10000 kroner årlig, så det tar ikke så lang tid å spare inn investeringen.

Bør jeg velge en dyrere modell med høyere SCOP?

En varmepumpe med høyere SCOP kan gi bedre energibesparelse over tid. Samtidig vil mange mene at det er viktigere å se på faktisk varmeeffekt. Om merkostnaden lønner seg, avhenger av oppvarmingsbehovet ditt og hvor lenge du planlegger å bo i boligen.

Kan jeg styre varmepumpen når jeg ikke er hjemme?

Ja, de fleste nye varmepumper har WiFi-funksjonalitet og kan styres via app. Dette er spesielt nyttig for hytter eller om du vil varme opp boligen før du kommer hjem.

Hva er forskjellen på SCOP og SEER?

SCOP måler varmepumpens effektivitet ved oppvarming gjennom hele året, mens SEER måler effektiviteten ved kjøling. Høyere tall betyr bedre effektivitet i begge tilfeller, men det er også viktig å ikke se seg blind på disse tallene.

Kan jeg installere varmepumpe selv?

Nei, du kan ikke installere varmepumpen selv. Ifølge norsk lov må installasjon av varmepumper utføres av en F-gass sertifisert montør, så det enkleste er å bestille full pakke med både varmepumpe og montering.

Arne er utdannet økonom og har stor interesse for å dele sin kunnskap om investering og personlig økonomi. Arne har utforsket inntektsmuligheter på nett i over 15 år, og tjener i dag alle pengene sine digitalt.

Skriv en kommentar